top of page
Ilustrované hudební nástroje

Rozhovor s paní učitelkou Cupákovou

31.3. 2022  - Právě začala druhá velká přestávka na Gymnáziu Elgartova v Brně a blonďatá usměvavá žena míří svým energickým rychlým krokem ze spodních pater školy, kde se nachází učebna hudební výchovy, nahoru do svého kabinetu, aby nám poskytla rozhovor o své hlavní životní náplni: hudbě. Ta se pro paní učitelku Cupákovou stala na naší škole už téměř synonymem. 


 

Jaký je Váš oblíbený žánr hudby? Popřípadě kdo je vaším oblíbeným interpretem a proč?

         Nejraději poslouchám vážnou hudbu, to ale neznamená, že bych neposlouchala také hudbu populární či jazzovou,

z populární hudby mám v současné době ráda ZAZ, tedy francouzskou šansoniérku, zpěvačku a možná že hraje i na kytaru a nějaké další nástroje, ale z té vážné hudby mám nejraději Mozarta a ráda poslouchám jeho symfonie, také se mi líbí skladby od ruského skladatele Sergeje Prokofieva, nejvíce asi jeho 7. symfonie, na kterou se jdu podívat za 14 dní. 

 

Co nejčastěji zajímá Vaše studenty v průběhu hudební výchovy?

         Já si myslím, že docela rádi poslouchají ukázky, protože někdy zjistí, že skutečně ti interpreti musí být nesmírně talentovaní, musí mít tu hudbu rádi, takže bych řekla, že hlavně ten poslech ukázek.

 

Učila jste i na jiné škole než na Gymnáziu Elgartova v Brně?

         Kdysi, už je to tedy dávno, jsem učila na základní škole tady hned vedle, myslím, že se jmenuje Základní škola Komenského.

 

Jaké téma z hudební historie se Vám zdá nejzajímavější?

         Určitě 20. století a myslím si, že u studentů je to také nejpopulárnější, oproti nějakému středověku.

Předpokládám, že jste se již s hudbou dnešní doby setkala. Zajímal by mne Váš názor na hudbu, co dnešní, zejména adolescenti, poslouchají?

         Domnívám se, že poslouchají absolutně všechno možné, nebo tedy z referátů, které prezentují v hodinách hudební výchovy, to tak aspoň vypadá. Přijde mi, že se méně poslouchá takový ten Metal či Heavy Metal, to bych řekla, že už není v takovém kurzu jako dřív. A začínají více poslouchat Jazz.

 

Co říkáte na dnes tak populární český rap?

         Český rap se mi nelíbí, na druhou stranu je to hudba, která podle mě, měla asi zůstat v těch Spojených státech, protože tam i tím obsahem i tou rytmickou stránkou, kterou tvoří afroameričané, tak to k tomu asi spělo, i jejich sociální postavení tomu naznačovalo a myslím si, že nemám asi ráda, když je ta hudba vulgární poté stránce textové.

Děkuji Vám za rozhovor a přeji pěkný zbytek dne.

        Já také děkuji.

autor: Matyáš Ivan Suk
bottom of page