top of page
rez.jpg

umělec Řezník | Facebook

Vzkříšený Slavík, aneb Řezník říkajíc fakta

Po čtyřleté pauze na scénu opět nastupuje Český Slavík, anketa popularity českých hudebních umělců. Jakožto většinu let i tentokrát s sebou přinesla očekávanou kontroverzi. Kromě proslovu jednoho z organizátorů, miliardáře Karla Janečka, který vyjádřil svůj názor ohledně očkování dětí proti onemocnění covid-19, což nemá nic společného s popularitou hudební scény. Vyjádřil svůj názor i jeden z výherců Českého slavíka Řezník, vlastní jménem Martin Pohl. 

„Měl jsem velkou radost, když tato anketa skončila, a doufal jsem, že už se nikdy nebude obnovovat.“ Pověděl hned na úvod Řezník.

Pojďme si říct, proč má Řezník pravdu. Anketa skončila v roce 2017 díky velkému přešlapu organizátorů, kdy úmyslně započítali hlasy Ortelu z roku 2016, místo aktuálních hlasů z roku 2017. Ortel byl penalizován za to, že skupiny fanoušků se navzájem přesvědčovaly k hlasování. Získával tedy až moc hlasů. Díky penalizaci skončila skupina na druhém místě a slavíka vyhrála skupina Kabát.  Ovšem skupina Slavíka později vrátila, když se dozvěděla, že neměla správně vyhrát. Myslím si, že to byl skvělý tah, jak dát najevo, že s Českým slavíkem něco není a nebylo v pořádku. Nebyl to jediný přešlap organizátorů za dobu trvání Slavíka. Vypadalo to, že je Slavík dozpíval, ovšem na scénu nastupuje Karel Janeček a Slavíka znovu oživuje s novými pravidly k hlasování-D21. Zlepší se úroveň Českého slavíka? 

„Myslím si, že tato anketa vůbec nekoresponduje s tím, co je skutečně populární, protože o popularitě rozhodují mladí lidi, kteří na tuto anketu si myslím, že kašlou. Myslím si, že tady u nás jsou šikovní, talentovaní, progresivní umělci, ale ti tady dneska nesedí v tomhle sále, bohužel.“ Pokračuje Řezník.

Podíváme-li se totiž na výsledky, zjistíme, že se hlasování zúčastnilo pouze něco málo přes 200 tisíc lidí. O popularitě českých umělců tedy rozhodla 2 procenta Čechů. Mezi nimi rozhodně nebyli mladí lidé, nýbrž skupina starších dospělých, která na Slavíkovi vyrůstala.

Na skutečnou míru popularity, ať už z hudební, či fanouškovské stránky existují lepší nástroje. Například porovnání počtů sledujících na sociálních sítí. Nebo se lze opřít o statistiky streamovacích služeb jakožto Spotify, či YouTube Music.

autor: Barbora Tobešová
bottom of page